İşçi sendikası üniversite tarafından açıklanan rakamın ekonomik sıkıntılardan dolayı yeterli olmadığını savunuyor. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız KOOP İŞ Şube Başkanı Şevket Ulusinan, sonucun masada bitmesini istediklerini söyledi.  

691 ÇALIŞAN VAR

SAÜ’de 495, SUBÜ’de 196, toplamda ise 691 çalışanın olduğunu hatırlatan Ulusinan, “Her 2 üniversitede de toplu sözleşme toplantısı 13 Ekim’de yapıldı. İdari maddeler tamamlandı, ancak maddi konulara gelince uzlaşma sağlanamadı. Sözleşmenin ilk başlama tarihi ile 60 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor, 60 gün doldu. Mecburen arabuluculuğa gidildi. Arabuluculuk da tutanağını tuttu. Yine anlaşma sağlanamadı ama görüşmelerimiz devam ediyor. Kanuni süreç var, anlaşma sağlanmazsa kanunun verdiği durumlara göre grev oylaması yapılır. Greve hayır oylaması çıkarsa yüksek hakime gidilir. Greve çıkarsa grev yapılır ama biz bu manzaraları görmek istemiyoruz, masada bitmesini istiyoruz” dedi.

TEKLİF 5 BİN CİVARINDA

İşçi sendikası olarak tekliflerinin 5 bin lira civarında olduğunu vurgulayan Başkan Ulusinan, “2020 yılının haziran ayında yüzde 20’ye girecek olan arkadaşlarımız, bu yıl vergi dilimine mayıs ayında girecek. Oradan da tüm çalışanların kayıpları olacak. Teklif edilen rakam 3 bin 600 civarında ve çok düşük. Memur işçisine bayramda dahil tüm her şeyi dahil ettikleri teklif ettikleri rakam hizmetinden bahsediyorlar. Burada en az arkadaşlarımızın yüzde 50’si 2 yıllık ya da 4 yıllık üniversite mezunu. KPSS’den 82 alıp da kamuda atanamayan yüksekokul mezunu birçok arkadaşımız var. Teklif edilen ücret en düşük memur maaşı. Böyle bir şey kabul edilebilir değil. İnanıyorum ki masa başında sözleşme imzalanacak ve rakamlar artırılacaktır” şeklinde konuştu.

“RAKAM FAZLA DEĞİL”

Salgın nedeniyle arabulucuların toplantılara online olarak katıldığını ifade eden Ulusinan, “Toplantılarda maddi konulara doğru düzgün girilmedi. Biz kendimiz için istemiyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın birçoğu çoluk çocuklu. 3 bin 600 lira maaşla 2 çocuk okutmak zor. Normal bir insanın yaşayacağı şekilde bir ücret istiyoruz. Ben üniversite idarecilerin günün ekonomik koşullarına uyarak verdikleri rakamların yükselteceğine inanıyorum. İstenilen rakam çok diyorlarsa 5 bin lira üzerinde aldıkları maaşların üstünü devlete teslim etsinler ve 5 bin lira ile geçinmeye çalışsın. Bu zamanlarda istenilen rakamlar çok fazla değil. İsteğimiz idari ile masa başında uzlaşma sağlamaktır” dedi.