Ercan Şahin/Çocuklarda Hayvan Sevgisi 
Bu yazı 16 Aralık 2011 Cuma günü eklenmiştir. 485 kez okunmuştur.
Ercan Åžahin

Çocuklarda Hayvan Sevgisi

Eğer imkânlarınız uygunsa evde evcil bir hayvan beslemek için can atan çocuklarınızı kırmayın...
Bir çoğumuzun sadece hayvan olarak baktığı bu sevimli canlılar çocuklarımızın kazanması gereken güven, empati ve sorumluluk gibi önemli duygularının gelişmelerine yardımcı olurken, yaşam ve ölüm hakkında ki bir çok gelişmeyi de gözlemlemelerine de yardımcı olur.
Aslında baktığımızda her çocuğun hayatına hayvan sevgisi doğdu andan itibaren dâhil olur. Pelüş ayıcıklar ve plastik hayvan materyalleri sürekli onların odasında onlarla birliktedir. Hayvanlar çocuklar için çıkarsız seven güven duygusu veren ciddi birer arkadaştır, her zaman onların yanında olur. Bazen, çocuklara en basit sorumluluklarını yerine getirmeleri için defalarca hatırlatma yapmak gerekebilir. İşte bu sorumluluk ve aidiyet duygusunun gelişmesinde evcil hayvanlar etkili olabilir. İlk dönemlerde hayvanlar çocuklar için sadece birer oyuncak gibidir... Fakat o hayvanı kendi sorumluluğu altına aldığında ona en iyi şekilde bakabilmek için çabaladığını göreceksiniz. Örneğin ne zaman yemek vereceğini, ne zaman dışarı çıkaracağını öğrenecektir. O varlığın kendine ihtiyacı olduğunu bilmek çocuğun kendine olan güvenini pekiştirecektir. Birileri tarafından koşulsuz sevilme, olduğu gibi kabul edilmek biz yetişkinler kadar çocuklara da iyi gelir. Hayvanlardan gördükleri koşulsuz sevgi onların kendilerine olan saygı ve güvenlerinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Çocuklar koşulsuz sevgiyi gördüklerinde aynı şekilde koşulsuz olarak severek karşılık verirler. Kurdukları bu özel ilişkiden güvenmeyi, sevmeyi, şefkati, empatiyi ve yardımseverliği öğrenirler... Kimi zaman arkadaşları ve anne babalarıyla paylaşamadıkları sırlarını onlarla bile paylaşırlar.
Anne-babalar çocuklarına bu süreçte sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda yardımcı olmalılar. Evcil hayvanlarıyla ilgili tüm sorumlulukları onlara yüklememeli ancak çocuklarının buna hazır olduklarını anladıklarında işi onlara bırakmalılar. Aksi takdirde çocuklar, tamamen üzerlerinde olan yükten sıkılabilirler ki bu durumda onların ileriki yaşamlarındaki sorumluluk duygularını da olumsuz etkileyebilir. Ancak çocuğun sağlıklı ruhsal gelişimi için evde evcil hayvan beslemek zorunda değilsiniz. Eğer bir hayvanla yaşamak ya da başa çıkmak size ve koşullarınıza uygun değilse bunu çocuğunuza gerekçeleriyle anlatın, sevimli dostlarımızı onlara birer oyuncak gibi değil sizin ailenize dahil olmuş bir aile bireyi gibi benimsemeniz gerekli ve canlarımızın ömrünün yettiği kadar yanında olmayı bilmelisiniz,sadece çocuklarımız mutlu olsun diye onların gönlünü yapmak için değil bir ömür birlikte sevmek için hayatınıza dahil edin ve unutmayın ki terk edilmek herkese aynı acıyı verir..!
BU UYARILARI GÖRMEZDEN GELMEYİN...!
Bazen ebeveynler kendileri hayvanlardan korktuklarından çocuklarını da korkutarak, onlarda fobi gelişmesine neden olabilirler. Evde hayvan beslemeseniz de çocuğunuzun hayvanlara olan ilgisini desteklemelisiniz.
Çocuğunuza ona nasıl güvenle bakacağını öğretin. Eğer hayvanı sıkarsa veya canını acıtırsa zarar görebileceğini anlatın.
Evinize hangi hayvanı almak istediğinizi ve ona en iyi şekilde bakabilmek için ne kadar zamanınız olduğunu iyi belirleyin.
Başlangıç olarak kuş, balık, ve kaplumbağa alabilirsiniz. Direk bütün sorumluluğu çocuğunuza vermektense ona küçük sorumluluklar veren hayvanlarla başlamak daha iyi olabilir.
Çocuğunuzun hayvanı öldüğünde bunu anlamaya çalışın. Onun en yakın arkadaşını kaybetmiş olması onun için baş edilmesi çok zor bir olaydır. Bunu küçümsemeyin. Onu dinleyin ve rahatlatmaya çalışın.
Çocuğunuza ölümü anlayabilmesi ve kabullenmesi için ona zaman tanıyın. Hatta ölüm kavramını daha rahat anlayabilmesi için ölen hayvana bir tören düzenleyin. Hayvanının ölümünden sonra onu rahatlatmak için uyuduğunu söylemeyin. Ölümü anlayabilmesi ve geri dönülmezliği kavrayabilmesi için bu durum iyi bir fırsat olabilir.

BİR KAP SUYUNUZ VAR MI ? [17 Mayıs 2012 Perşembe]

ANNELER../ Anneler [13 Mayıs 2012 Pazar]

KENE MEVSİMİ BAŞLADI [03 Mayıs 2012 Perşembe]

SOKAKTAKİ DOSTLARIMIZ...! [19 Nisan 2012 Perşembe]

Köpek Bakımı ve Eğitim [25 Mart 2012 Pazar]

HAYVANAT PROJESİ [28 Şubat 2012 Salı]

Gelin biraz da Hayvan olalım...! [18 Şubat 2012 Cumartesi]

Kedi-Köpek Tüyü Kist Yaparmı ? [14 Şubat 2012 Salı]

Köpek Beslemeye karar vermeden önce [08 Şubat 2012 Çarşamba]

YÜRÜYÜP GİDENLER VE DURUP BİR ŞEY YAPANLAR... [30 Ocak 2012 Pazartesi]

Köpekler için - Hangi aşı, hangi hastalığa karşı koruyor? [24 Ocak 2012 Salı]

Apartman Çocukları ve Hayvan sevgisi [09 Ocak 2012 Pazartesi]

Terk edilmek her canlıya aynı acıyı verir.. [28 Aralık 2011 Çarşamba]

Köpeklerde Beslenme Hataları [25 Aralık 2011 Pazar]

Yaşam Hakkına Saygı...! [17 Aralık 2011 Cumartesi]

KÜÇÜK KEDİDEN MEKTUP VAR [16 Aralık 2011 Cuma]

HAYVANLARIN GÜNAHI NE ? [16 Aralık 2011 Cuma]

SOKAK HAYVANLARI İÇİN HAYAT KURTARAN BİLGİLER [16 Aralık 2011 Cuma]

ÇÖPLERİNİZ CAN ALMASIN [16 Aralık 2011 Cuma]

KEDİ VE KÖPEKLERDE DIŞ PARAZİTLER [16 Aralık 2011 Cuma]

Barınak Köpekleri [16 Aralık 2011 Cuma]

BİR KÖPEĞE VEDA (cessie) [16 Aralık 2011 Cuma]

Evcil Dostlarımız ve çocuklarımız [16 Aralık 2011 Cuma]

Lütfen bilgilerinizi eksiksiz ve doğru giriniz:

  1. 4ahm
Burada yazılan yorumlar yazan kişileri bağlar.Haber Hendek sitesi sorumlu değildir...

0 Yorum

"Henüz yorum yapılmamış ilk yorumu siz yapın..."


YAZARLAR


En Çok Okunan Haberler


Site İstatistiği
Aktif Ziyaretçi 54
Dün Tekil 2729
Bugün Tekil 762
Toplam Bu Ay 84100
Toplam Bu Yıl 416344
Toplam Tekil 12416345
IP 38.107.179.219

Videolar
@ Copyright Haber Hendek Yazılım Ekibi
Her hakkı saklıdır.
Bu Site İzinsiz Kopyalanamaz ve kullanılamaz.